dilluns, 5 de setembre del 2016
Catalunya i la descentralització
Els cinc punts de concentració de la Diada d’aquest 2016, han de servir d’exemple del país descentralitzat que hem de fer. Cal que tots els organismes de la Generalitat estiguin repartits per tot el territori. Cal, també, trobar la manera perquè les seus de les grans corporacions bancàries, d’asseguradores, de telecomunicacions, de constructores, ... estiguin disperses per la geografia catalana. Tampoc té sentit que totes les ambaixades siguin juntes en un espai cèntric d'una Barcelona col·lapasada. No hem de fer una Espanya en petit, amb una Barcelona de model Madrid; on des de la grada del Camp Nou, a semblança del Bernabeu, es fan els negocis del DOGC; i amb una Gran Via i Passeig de Gràcia plena de ministeris o conselleries. Alguna cosa hem d’haver après de les bestieses del país veí per evitar-les.
Repartir la seu de les institucions pel territori ha de permetre repartir la riquesa que generen. També té, però una lògica urbanística i financera. Amb la creació del nou estat, la necessitat de sòl per a oficines d’institucions públiques i empreses privades pot generar una pressió immobiliària severa, que pot apujar el preu dels immobles i que pot acabar fent fora molts veïns d'una Barcelona que ja té un entorn prou estressat pel turisme. També podria donar-se el cas d'enfilar processos especulatius i tornar a fer una bombolla immobiliària que malmeti l’economia de la nova República.
Perquè hi hagi una descentralització real, s’ha de preveure, s’ha de planificar, s’ha de legislar i s’ha d’executar. Sinó arribarà la independència i ens trobarà amb els pixats al ventre. Pel que fa a les institucions del nou Estat, cal fer inventari de necessitats, demanar als Ajuntaments d’arreu, en quina mesura poden acollir-les, i planejar si cal alguna millora d’infraestructura viària, ferroviària, de telecomunicacions...
Pel que fa a les empreses proveïdores i concessionàries de l’administració pública, caldrà legislar les exempcions fiscals útils o les exigències contractuals perquè hi hagi una ample distribució en el territori.
A nivell de les ambaixades la intervenció és més complicada, però alguna cosa s’ha de poder fer perquè aquestes estiguin distribuïdes pel territori. Cessió de terrenys en ajuntaments, palauets, millores de les infraestructures de comunicació, seguretat, ...
O ens descentralitzem o petarem.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada