Pàgines

dijous, 21 de juliol del 2016

Arguments 4: Els peatges de les autopistes de peatge

Amb els peatges de les autopistes es fa més populisme que economia o ecologia. Els peatges no són un problema, són una solució. El problema és que estan tan molt mal repartits a Espanya, que hi ha ciutadans privilegiats a Madrid i tòtils espoliats a Catalunya.

Les autopistes les ha de pagar qui les fa servir, el contrari voldria dir que les ha de pagar tothom, fins i tot els que no tenen ni cotxe i són contraris a tenir-lo. Una de les funcions dels peatges és dissuadir el transport privat i fomentar el transport públic; aquest és un objectiu de sostenibilitat que cap estat modern no hi ha de renunciar.

Una altra funció dels peatges és l'ingrés de diners per mantenir i millorar les infraestructures que els generen. Como de diners no en sobren, els que no es recapten amb peatges s'han de treure dels impostos. Seria més social i sostenible dedicar els impostos a temes de salut, educació, serveis socials i pensions.

Amb els peatges podem aprofitar que Catalunya és una destinació turística i de pas de persones i mercaderies a tota la Península i el Magrib. El peatge pot ser un ingrés estratègic.

Per a empreses i autònoms els peatges són una despesa més, igual que ho és el combustible dels vehicles. Com a despesa que és, ha de tenir el tractament fiscal just.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada