Pàgines

divendres, 22 de juliol del 2016

Arguments 7: El projecte.

Un dels arguments per a la independència més subtils i alhora més demolidors és el projecte. Quin projecte té Espanya per a oferir als catalans? I als espanyols? La resposta és cap. Zapatero va surfejar sobre la bombolla immobiliària creient-se president d'una de les economies més fortes del món. En esclatar-li, va mantenir el miratge transferint diners als ajuntaments perquè els invertissin en el que fos, i no parés la màquina de la construcció. Un any després, el dèficit es disparava i només havíem aconseguit carrers bufons.

En arribar Rajoy es va limitar a esperar que economia i desocupació s'arreglessin sense intervenir-hi. I així va: un increment esfereïdor del deute, unes taxes d’atur maquillades per la precarietat laboral, el fons de pensions buit, a l'espera d'una multa brutal de la UE per l’incompliment del dèficit. Malgrat l'escenari dantesc, Rajoy i els seus han seguit amb despeses descontrolades de l’Exercit, han inaugurat 1.000 km d’AVE buit cada any; han indemnitzant bancs, autopistes radials i Castors. Cap és el projecte del PP, que la mediocre democràcia espanyola li ha avalat en dues ocasions, i a la segona amb més vots. Rajoy, el sobresous, afronta la seva segona presidència, amb un país ensorrat i sense cap projecte per als seus ni per a nosaltres.

Què ha fet Catalunya en aquest context absurd. Doncs el que calia. Consolidar les bases per la independència, aprofundir la diversificació industrial. Convertir l'amenaça del boicot espanyol en una oportunitat d'exportació. Invertir en recerca i universitats. Esdevenir un centre logístic del sud d’Europa. Fer la marca Barcelona. Promoure un turisme punter. Atraure inversions estrangeres...

Al costat d'una Espanya sense projecte hi ha una Catalunya que vol ser la Dinamarca del sud, i tots els indicadors diuen que ho tenim a l'abast.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada