Pàgines

diumenge, 24 de juliol del 2016

Arguments 9: Els partits polítics


Permeteu-me algunes obvietats:

1) La democràcia és el segon millor tipus de govern d’una societat. Els que han buscat el primer han anat sempre, de moment, en direcció contrària.

2) El funcionament de la democràcia es basa en el bon funcionament dels partits polítics

3) Ni tots els partits polítics són iguals, ni són iguals a tot arreu. Un partit és una síntesi d’una empremta ideològica i d’una adaptació a la realitat de l’entorn. La prova que Catalunya és un estat diferent és que els seus partits i resultats electorals són molt diferents.

Espanya tendeix al bipartidisme PPSOE, per molt que C’s i PODEMOS s'entestin al contrari. Catalunya, en canvi, té 11 partits diferents amb representació al Parlament, i algun moviment social. Això aporta riquesa de matisos, obliga a diàleg i consens, millora el control social de la política, facilita la implicació de la gent i dóna alternatives al poder molt menys travades.

El procés independentista ha col·locat els partits en dos paràmetres diferents: Esquerra versus dreta i independentisme versus unionisme. Els temps de la puta i ramoneta o terceres vies han acabat; qui no s’ha definit ja no surt a la foto, i segons com s’ha definit, tampoc.

Per acabar, el triomf d’unificar els paràmetres social i nacional de les eleccions del 27-S, no amaga el reforç de la diversitat de partits; no tots els partits van renunciar a la seva idiosincràsia i molts ciutadans ho van entendre. La lliçó és que només un referèndum pot legitimar l'independentisme i permetre que el país és projecti cap al futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada