dimarts, 15 de novembre de 2016

Des de la generositat cap a la independència.

El fracàs polític d'Espanya és no haver articulat un moviment social al marge dels partits polítics. Semblava que el 15M ho podria fer, però no ha tingut prou implicació de gent com per reeixir. El resultat final ha estat la creació de PODEMOS, un partit polític, que va fer coses importants, fins que va deixar de fer-les. El poder segueix on era, el Borbó segueix tan real com abans, l'IBEX 35 continua enduent-se els contractes de l'Estat, la Casta conspira més que mai, i el PP més corrupte d'Europa governa una Espanya immoral i decadent. PODEMOS no ha canviat res, tot i girar cap a una centralitat per ampliar la base social i millorar resultats.


A Catalunya els moviments socials, que han encapçalat les grans mobilitzacions, des del 2010, no han pretès mai esdevenir partit polític. Òmnium Cultural no té cap vocació de governar el país, els seus 60.876 socis no tenen altra funció que la promoció de la llengua i la cultura catalana. La saviesa que els fa tenir tants socis els fa veure que en el context del Nacional de l'espanyolisme ibèric, el català està amenaçat, i en paral·lel a les activitats culturals, treballen per la construcció d'un estat propi que preservi la nostra cultura.

L'Assemblea Nacional de Catalunya tampoc no és un partit polític, és una organització que treballa per la independència, i que té ganes de desaparèixer, perquè voldrà dir que l'objectiu fundacional s'ha assolit, i som República Catalana.

Altres moviments socials han fet el mateix. L'Associació de Municipis per la Independència, Súmate... no substitueixen cap partit, només els condicionen per assolir l'objectiu de la independència. Que ningú vagi contra ningú permet, partits i moviments socials teixir complicitats interessants, i Junts pel Sí és exemple d'èxit.

Aquesta clau d'èxit vé de lluny. l'hem apresa del nostre teixit associatiu, social, cultural, sindical, esportiu, veïnal, polític,... centenars de milers de persones, que des del voluntariat han ofert generosament la seva dedicació i energia a millorar el País. Catalunya és una terra de gent implicada i generosa que participa, des de sempre, en la seva construcció, i ara, per fi, aquesta construcció és republicana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada