Pàgines

dissabte, 10 d’octubre del 2015

L’abstenció a les Generals del 20-D

Cada vegada llegeixo més comentaris de gent que opta per l’abstenció a les properes eleccions generals del 20 de desembre. Se senten desconnectats i diuen que no votaran més a governs de Madrid. Comparteixo la major part dels seus arguments per a l’abstenció, però cap en el resultat que s’obtindria.


La participació de les Generals a Catalunya.


Si fem un cop d'ull a la participació a Catalunya en les eleccions Generals, veiem que el 2004 hi ha una revifalla com a resposta als atemptats de Madrid de l'11M i la fraudulenta gestió feta pel PP. Després a les eleccions del 2008 i del 2011 semblen  tornar a la xifra de partença al voltant del 65%. Xifra sobre la que jo faria l’estimació per al 2015.




Pel que fa al Parlament Català veiem un ascens continuat a partir de les eleccions del 2006, coincidint amb l'aprovació de l'Estatut i l'esclat independentista a partir del 2010, amb la primera gran manifestació del 10 de juliol contra la sentència del Constitucional. Ara s'ha superat de 12 punts la participació a les eleccions generals, cosa que semblava impossible.
Com es comportarà l'abstenció a les properes eleccions generals?

1) La Via Claver: un important nombre d'electors que donen per tancada la seva relació amb Espanya i es neguen a votar qualsevol candidatura per independentista que sigui. La major part de seguidors d'aquest corrent els tenim a la CUP, que han tingut 336.000 vots.

2) Els dos grans partits independentistes: CDC i ERC donen per segura la seva participació a les eleccions generals. Faran llistes separades amb pacte de no agressió i acció comuna a Madrid. És probable que es reparteixin el 1.620.000 vots + uns quants dels 336.000 vots de la CUP, tot plegat permet pensar que un dels dos sigui guanyador al Congrés.

3) En el costat unionista hi hagut una incorporació de abstencionistes sobretot entre l’electorat de C’s, que ha arribat als 735.000 vots. És probable que, en la mesura que no hi hagi pressió plebiscitària, molts d’aquests votants tornin a abstenir-se o decantin a posicions més tradicionals. A més, a nivell d’Estat l’opció C’s no és vot útil i això els abaixarà expectatives de vot.

4) La caiguda del PP és total i absoluta, ningú diria que guanya a per majoria absoluta a Espanya. Han quedat a 12.000 vots de la CUP. Aquesta dada pot comprometre la continuïtat de Rajoy a la Moncloa, sembla que serà ell el candidat inconsistent que va fer el ridícul a les eleccions catalanes.

5) El PSC ha seguit en la seva caiguda continua, han arribat en un punt on perdre “nomes” 4 escons és una victòria. És probable que en el context de vot útil espanyol, a les Generals, puguin recuperar un tros del terreny perdut en mans de C's. Si, fins ara, el PSOE ha governat Espanya gràcies als resultats obtinguts pel PSC a Catalunya. Aquest escenari no tornarà a ocórrer en temps.

6) Els que han perdut credibilitat per ser una alternativa espanyola, com a mínim des de Catalunya, és PODEMOS que amb una deriva espectacular ha passat de ser la força més votada a Barcelona (municipals) a tenir una caiguda important al Parlament, caiguda que ha arrossegat els seus socis d’ICV.

Resultats de les eleccions al Parlament Català 2015

En aquest context avancem hipòtesis:

1) És força probable que hi hagi davallada de la participació respecte al 27S, serà estructural i es repartirà entre totes les forces polítiques presentades. És previsible una caiguda de 600.000 vots, mantenint-se en paràmetres similar al 2011 (65%)

2) En el sector independentista d’ERC i CDC és probable la unitat i per tant que hi hagi una resposta de l’electorat raonablement bona i possiblement guanyadora.

3) L'absetencionisme  té una sostre de vidre en el públic més relacionat amb la CUP, que té molt de vot prestat. Són un 8%. Encara que la seva campanya fos un èxit només arribaria als 200.000 vots. Quedant la participació total en el 60% que, potser, no seríem els de més baixa participació d’Espanya.

Per acabar: Madrid a la propera legislatura, mani qui mani ho farà contra Catalunya. Es passarà el rodet del 80% d'espanyolisme contra el 20% de dret a decidir i el 15% independentista, sempre es faran els guanyadors i es burlaran de nosaltres amb la reforma constitucional.

Ser-hi per no anar-hi és la meva proposta #EsconsBuits:

http://intentsproses.blogspot.com.es/2015/10/candidatura-unitaria-pels-escons-buits.html

2 comentaris: